2012
Főoldal

Az expedició kapcsolattartója és sajtófőnöke

Vincze Szabolcs
06-20-3757699
e-mail

Annapurna (2012)

Szerdán jöhet az első csúcsmászás

Április 9. A csapat jelenleg a Thurung-hágó alatt van 4500 méteren. Kedden továbbmegy mindenki a hágóra, és várhatóan szerdán másszák meg a trekkingtúra célját, a 6200 méter magas Thurung-csúcsot. A csapat még aznap lemegy Mukhtinatba. Ez összesen 2200 méter szintkülönbséget jelent, ami kemény lesz! Kollár Lajos expedícióvezető közlése szerint mindenki rendben van, a trekkesek is, internetkapcsolat viszont várhatóan két-három nap múlva lesz újra, Mukhtinatban. A műholdas kapcsolat szerencsére összeállni látszik, és tizenötödikként, "pihenésképpen" csatlakozott a csapathoz egy magyar motoros, Németh Ákos is, aki tavaly október 11-én indult világkörüli útra egy Honda Africa Twin tipusú motorral.

A völgyben Manang kietlen városa


Folyamatos haladás, kapcsolat alig

A Kapcsolattartás az expedícióval egyelőre nagyon nehézkes, szerdán volt egy kis internetkapcsolat a 2670 méteren fekvő Chame-ben, és a csapat rögtön jelzett: mindenki jól van. Haladnak az Annapurna alaptábora felé, közben trekkingtúra, és dolgoznak a folyamatos kapcsolaton is. A következő állomás a 3300 méter magasan fekvő Pisang lesz, ami után Manang következik, ahol a csapat akklimatizációs napot tart.


Indul az expedíció első része

Az expedíció Katmaduban van, ahol két napot töltött szervezéssel, kapcsolatfelvétellel, és a felszerelések menetkész állapotba hozásával. Megérkeztek a trekkingesek is, akikkel vasárnap reggel 7 órakor elindultak Bhulbulébe, a trekking kiindulópontjához, melynek célja a 6200 méter magas Thorung Peak. A csapat ezután kb. két hét alatt ér fel az Annapurna északi alaptáborához.


Délelőtt sajtótájékoztató, délután indulás

2012.március 28-án a Magyarok a világ nyolcezresein újabb expedíciója megtartotta sajtótájékoztatóját, és délután repülőre száll. A vállalkozás idei célja a 8091 méter magas nepáli Annapurna, mely ezzel a magassággal az ún. kisebb nyolcezresek közé tartozik, megközelítése és meghódítása azonban komoly körültekintést és felkészültséget igényel.

Az Annapurna ugyanis a statisztikák szerint a legveszélyesebb nyolcezres a 14 közül. Közel sem olyan forgalmas, mint például a Mount Everest, az 1950-es első megmászás óta eddig csak mintegy 180-an  jártak a csúcsán. Ez azonban 61 halálos balesetet is jelentett, ebből 47 éppen az északi falon történt.  

Az Annapurna nagyon lavinás hegy, ezért gyorsan kell mozogni. A magyar expedíció az északi falon közelíti meg a csúcsot, a pontos útvonal majd csak helyszínen derül ki, de Mécs László, az expedíció egyik tagja elmondta, elsőre a Holland Út (Dutch Rib) tűnik a legvalószínűbbnek.

Várhatóan a csúcstámadás előtt sem kell a halálzónában (7500 méter fölött) éjszakázniuk, ennél lejjebb tervezik felállítani az utolsó, csúcstámadó tábort. Az expedíció résztvevői: Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László, Horváth Tibor és Földes András újságíró, az Erőss Zsoltról szóló könyv szerzője.

A mászók előtte egy 6000 méteres hegy megmászásával, és egy komoly magashegyi túrával szeretnének akklimatizálódni. Erre nemcsak az expedíció tagjai mennek, velük tart egy nyolctagú magyar trekkinges csapat is. A magyarokkal egyidőben még egy nemzetközi expedíció is a hegyen tartózkodik majd.

Az érkezésről és az expedíció alakulásáról folyamatosan tájékoztatjuk a sajtót.

 


A "Magyarok a világ nyolcezresein" csapata következő célpontja 2012 tavaszán a  Himalájában lévő ANNAPURNA (8091 m.) lesz! 

Mint ismeretes, a tizennégyből három olyan nyolcezres csúcs van, melyen még nem állt magyar hegymászó: az Annapurna, a Kangcsendzönga és a K2.

Ha minden jól megy, szeretnénk ezt a sorrendet betartani.

 

A 8091 méter magas Annapurna déli fala

Partneroldalak:


Kathmandui idő (Nepál):



Qualitis Kft.