2010
Főoldal
A csapat
Naplók
Térkép

Az expedició kapcsolattartója és sajtófőnöke

Vincze Szabolcs
06-20-3757699
e-mail

Túl nagy a kockázat

Kollár Lajos október 1-én, pénteken reggel telefonon elmondta, hogy a magyar csapatból mindenki jól van. Erőss Zsolt már 7000 méter felett járt, de tekintettel a hegyen uralkodó mostoha körülményekre, túl nagy lenne a kockázata egy csúcstámadásnak, így a fent lévők összepakolják a magyashegyi táborokat és levonulnak a hegyről.

Az előretolt alaptáborba időközben valamennyi magyar mászó visszatért.

A szeptember 28-i alaptábori konferencia szerint a Cho Oyu ebben az őszi szezonban nem mászható. Eddig egy kínai- és egy serpacsapatot is elvitt egy deszkalavina, de halálos áldozatok szerencsére nincsenek. A veszélyek ellenére pár expedíció még próbálkozik.

Időközben a Klein Dávid - Ács Zoltán páros is feladta a 8013 méter magas Sisha Pangma megmászását, mert ott is hasonló körülményeket tapasztaltak.

Kollár Lajos jelentése az előretolt alaptáborból (ABC, 10.01.):

"Mindenki jól van a csapatból, az I-es tábort mindenki elérte, de egyben el is dőlt: a körülmények miatt elmarad a csúcstámadás. Felesleges kockázatokat nem vállalunk, a terep nagyon lavinás. Állítólag láttak egy mászót a csúcs közelében, de ez nem változtat a döntésünkön, mint ahogy az sem, hogy páran még próbálkoznak a csúccsal. A sors furcsa fintora, hogy éppen a legnehezebb - K2, 2005 - és a legkönnyebb nyolcezres - Cho Oyu, 2010 - állított elénk áthághatatlan akadályokat, de el kell fogadni, ez van. Meg kellett hoznunk ezt a döntést, lesz legközelebb is."

A teljesítmény kudarcnak semmiképp sem tekinthető, hiszen az egyik legfontosabb cél a lábamputációból felépült Erőss Zsolt visszatérése volt a magashegyekbe. Ez pedig sikerült, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyanolyan jól mozog a hegyekben, mint eddig.

Így biztossá vált az is, hogy a magyar expedíció tagjai a tervezettnél korábban hazatérnek. Mécs László már október 6-án elhagyja Katmandut, 7-én Budapestre érkezik, míg a csapat többi tagja október 11-én száll repülőre, és másnap, október 12-én érkezik meg Ferihegyre. Ugyanezen a napon tartunk sajtótájékoztatót is, melynek pontos időpontját és helyét közölni fogjuk.

Partneroldalak:


Cho-Oyu hírek

Az expedíció levonul a hegyről
2010-10-05

A magyar expedíció október 5-én ér Katmanduba.

Túl nagy a kockázat
2010-10-03

Valamennyi magyar mászó visszatért az alaptáborba.

Újabb lavina a Cho Oyun
2010-10-01

Halálos áldozat szerencsére nincs, de a legtöbb expedíció levonul a hegyről.

Rossz időjárás
2010-09-28

Több expedíció is a visszafordulás mellett döntött, de a magyar csapat kitart.Qualitis Kft.