2010
Főoldal
A csapat
Naplók
Térkép

Az expedició kapcsolattartója és sajtófőnöke

Vincze Szabolcs
06-20-3757699
e-mail

Cho-Oyu (2010)

KÖSZÖNET

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani támogatóinknak, akik lehetővé tették, hogy folytatni tudjuk munkánkat!

Külön köszönjük a BROKERNET, az ORTOPROFIL a GORDIUSZ95, a MERKAPT és a FŐGÁZ jelentős anyagi támogatását.

Sárváry András professzor úrnak és orvos csapatának  és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet áldozatos munkáját is köszönjük.

A 2010-es csapat, háttérben a Cso-Oju

Kép a sajtótájékoztatóról

A "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciója október 11-én indult el repülővel Katmanduból, Bahrain és Frankfurt érintésével október 12-én, délelőtt 10:20 kor érkezett meg a Ferihegy 2A terminálra. A csapattagok az érkezést követően sajtótájékoztatót tartottak az Új Színház Stúdiótermében.

Kollár Lajos beszámolója és az expedíció összefoglalása:

„Sajnos az október elsejére tervezett csúcstámadási próbálkozásnak sem volt semmi értelme a 7000 méter feletti hóviszonyok miatt. A II-es tábor 7100 méterétől ezúttal sem volt ajánlatos feljebb kísérletezni. Ebben az időben semmit sem változtak a hóviszonyok és nagy valószínűséggel jó ideig nem is fognak. A csapat tehát dolgavégezetlenül kényszerült előbb az I-es, majd ma a felszerelések összeszedése után az 5700 méteren lévő alaptáborba levonulni, és ezzel feladni a további kísérleteket. Az alaptábor mintegy 35 expedíciójának többsége megkezdte a táborok lebontását és a teljes levonulást, nem látva értelmet a további próbálkozásnak. Azért elsején éjszaka egy vakmerő német mászó sikerrel felért a Cho-Oyu csúcsára, de vele beszélve beigazolódott, hogy rendkívül lavinaveszélyes a hegy felső része, és neki nagy szerencséje volt a mély hóban.

Erőss Zsoltról csak annyit, hogy kiválóan teljesített a szokatlan, új helyzetében. Természetesen a régi formáját még nem nyerte vissza teljesen - ami érthető is -, de a 7100 méteres lehetőséget és vezető mászó státuszát most is hozta. A síző Wetzl Péter választása volt a legnehezebb, mert a sível fokozott lavinatevékenységet indíthatott volna el, ezért csak a II-es táborból próbálkozott az egyes táborig, 6400 méterre, óvatosan lesízni. Ez sikerült is némi tojástánccal, ereszkedéssel és siklással.

Az erős széllel egy időjárási front érkezik, már ma érezni a hatását. Legközelebb kb. tíz nap múlva ígérnek csendesebb időszakot, de a felső régiók hóviszonyán ez nem sokat változtathat. Ezért is hagyja el a hegyet a legtöbb expedíció. Nagyon bizonytalan a hegy mászási feltétele. Az itt régóta szolgáló serpák elmondása szerint ilyen helyzetet még nem láttak. Biztosan lesz néhány eredményes próbálkozás, de azt kivárni sem kis teljesítmény. Nagyon remélem, több baleset nem lesz az idén.

A mi expedíciónk 4-én levonul a felső alaptáborból. 3-án este megérkeznek jakok, és ha simán megy minden, 5-én már Katmanduban lehetünk. Három nap kell a felszerelések elhelyezéséhez, a dolgaink elintézéséhez és várnunk kell néhány napot, mert a repülőjegyeink 11-ére szólnak, és 12-én érkezünk Budapestre.

Az élet fintora, hogy egy sorozatosan csúcssikereket produkáló expedícióval nem jó érzés csúcs nélkül hazamenni, de ez a helyzet alázatra tanít. Így történt és el kell fogadni. Két ilyen eset történt meg velünk mostanság, a K2 és a Cho-Oyu. A két véglet. Ez a helyzet is mutatja, hogy nincsenek könnyű nyolcezresek.”


1. kép a szeptember 27-i lavináról: a nyíl a lavina elszakadását és irányát jelzi

2. kép a szeptember 27-i lavináról: bekarikázva a mentőcsoport 7800-7900 méteren

A mászócsapat az I-es táborban (6400m)

Wetzl Péter mutatja síléceit Horváth Tibornak, Szlankó Zoltánnak és Erőss Zsoltnak

Az I. magashegyi tábor (6400 méter)

A Cho Oyu alaptáboraBúcsúzkodás a Ferihegyen

 

A "Magyarok a világ nyocezresein" programjának keretében induló 2010-es (rehab) expedíció céja a Cho-Oyu 8201 méter magas csúcsának meghódítása.

Elég népes csapatot sikerült összehozni. Van trekkinges, síző és filmes forgatócsoport is a résztvevők között. Nem szabad elfelejteni , hogy ez a csapat elsősorban Zsolt visszavezetését szolgálja a magashegyekbe, egyben a 9. nyolcezrese megszerzése is cél. Ezért is esett a választás a Cho-Oyu-ra. Ennek a hegynek az alaptábori megközelítése nem jelent - különösebb - gyaloglási nehézséget, ami Zsolt csonkolt lábának protézistűrő állapotában nem hátrány.

Terveink szerint ellátogatunk az Everest Rongbuk alaptáborba és akklimatizációs túrákat teszünk az északi fal alatt is. Szeptember 11-én érkezünk a Cho-Oyu alaptáborába, ott találkozunk azokkal a társainkkal, akik az Everest-kiránduláson nem vesznek részt. Elkezdődik a táborlánc kiépítése, maga a mászás.

Terveink szerint legkésőbb október 22-én érkezünk haza.

Előrehaladásunk folyamatosan nyomokövethető a www.himalajaexpedicio.hu oldalon.

Partneroldalak:


Cho-Oyu hírek

Az expedíció levonul a hegyről
2010-10-05

A magyar expedíció október 5-én ér Katmanduba.

Túl nagy a kockázat
2010-10-03

Valamennyi magyar mászó visszatért az alaptáborba.

Újabb lavina a Cho Oyun
2010-10-01

Halálos áldozat szerencsére nincs, de a legtöbb expedíció levonul a hegyről.

Rossz időjárás
2010-09-28

Több expedíció is a visszafordulás mellett döntött, de a magyar csapat kitart.Qualitis Kft.