2009
Főoldal
A csapat
NaplĂłk
Térkép
Képgalériák 2009
Kapcsolat

Az expedició kapcsolattartója és sajtófőnöke

Vincze Szabolcs
06-20-3757699
e-mail

Havazás miatt csúszik a csúcstámadás

Az expedíció hétvégi csúcstámadási kísérlete tolódik, mivel a lehullott hó mennyiség olyan nagy, hogy a csapatnak egyelőre a táborok megtisztításával kell foglalkoznia.

A havazás egy időre véget ért és beköszöntött a jó idő a 8156 Manaslu környékén, melynek megmászása a magyar expedíció célja a 2009-es esztendőben. Azonban a napokig tartó ítéletidő nem múlt el nyomtalanul, az erőteljes havazás teljesen betemette a felső táborokat (5770, 6400 és 6800 méteren). Az alaptábort már sikerült rendbe hozniuk.

A hegymászók elsődleges feladata szombat reggeltől a sátrak kiszabadítása és a kárfelmérés, azaz hogy a felszerelések használhatók-e a későbbiek szempontjából. A fennálló helyzet miatt a hétvégére tervezett csúcstámadási kísérlet mindenképpen csúszik, ami a jövő hét első felét jelentheti. Ha akkor sem járnak sikerrel, egy második csúcstámadó hullámot kell létrehozniuk. Az orosz expedíció ugyanakkor feladta a további küzdelmeket és úgy döntött, levonul a hegyről. Egy elszánt, nagyobb létszámú francia csapat ugyanakkor már tíz napja a II-es táborban tartózkodik.

Kollár Lajos jelentése:
"Hát beköszöntött a várva várt jó idő, amit csínján kell kezelni, mert van egy kis következmény! Ugyanis a lehullott rengeteg hó betemette a táborokat. Két sherpa ma fölment az I-es táborba és azzal a hírrel jött vissza, hogy egy merő simaság az egész. Másfél méter hó borítja  a táborokat, sátrakat nem is látni! Hát, nagy esélye van annak, hogy a sátrakat a rárakódott hó összenyomja, magyarul hasznavehetetlenné válnak. Mindenkié, nem csak a miénk. Szombaton hajnalban, fölmegyünk terepszemlét tartani, fölmérni a veszteségeket. Tehát a hétvégi csúcstámadás a viszonyok miatt (rengeteg hó, sátrak, táborok állapota) jó esetben jövő hét kedd körül lehet! Feltéve, ha az időjárás tovább javul és megfelelő ablak kerül. Ha a körülmények nem lesznek kielégítőek és a csúcstámadás meghiúsul, egy második akciót is létre kell hoznunk."

Partneroldalak:


Manaslu hĂ­rek

Az expedĂ­ciĂł Katmanduban
2009-05-31
Az expedĂ­ciĂł kĂŠt nap mĂşlva elĂŠri Katmandut
2009-05-27
A expedĂ­ciĂł mĂĄr Katmandu felĂŠ tart
2009-05-24
Sikeres csúcsmászás után tragédia a Manaslun
2009-05-20

Dr. Szabó Levente blogja :


a Webbeteg portálonQualitis Kft.